Mina-Ethereum Köprüsü Tamamlandı! zkBridge ile ilgili tüm detaylar! | Mina Protocol




Herkese merhaba bu yazımızda Mina Protocol için önemli bir adımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz üzere uzunca süredir zkBridge’yi yani Ethereum köprüsünü bekledik ve işte bugün beklenen haber sonunda geldi. Nil Vakfı’ın kurucusu Mikhail Komarov, Mina’nın blokzincir durum kanıtının Ethereum üzerindeki denetiminin başarılı geçtiğini ve artık zkBridge ürününün blokzincirde yayınlanması için hazırlara başlayabileceğimizi söyledi.



Hepimiz gibi köprünün kurucuları nill vakfı, yayımlanacak olan zkBridge için en az 3 sebepten dolayı oldukça heyecanlı! Hadi bunlara değinelim.

  • Güvenli veri alışverişi ile Mina kullanıcıları aktiflerinden yararlanabilecekleri senaryolara ve yeni yollara açılacaklar, böylece yeni deneyimler kazanacaklar.
  • zkApps geliştiricileri, Ethereum ekosistemine yeni değerler yaratan entegrasyonlar oluşturarak varlıklarını genişletme fırsatları elde ederler.
  • Her seferinde bir protokol, başka bir taraf tarafından doğrulanabilecek bir zk durum kanıtı sunabildiğinde, tüm endüstri daha şeffaf ve daha az kopuk hale gelirken 3.kimselere güven gerektirmeyen bir hale bürünür.

Bu 3 sebep =nil;'vakfının Kanıt Pazarı aracılığıyla Mina'yı Ethereum'a köprüleyecek zkBridge’nin ürün yol haritasını tanıtır.


Köprünün kullanılabilmesi için ne gerekiyor?

Köprünün kullanılabilmesi için atılması gereken üç adım var.


1. KANIT ÜRETİMİ:

Minanın zkBridge’si için sürekli yardımcı durum kanıtı üretimi gerekmektedir. Bu, teşvikli kanıt üretici setinin düzenlenmesi gerektiği anlamına gelir. Ve bu tür bir kanıt üretici seti, farklı protokollerin verilerine (ör. Ethereum’un verilerine de) erişebilir. Bu, =nil;'nın 'DROP DATABASE *' temelinde olması gerektiği anlamına gelir. Bu tür bir kanıt üretici seti, =nil;'nın Kanıt Pazaro ile düzenlenir.

2. OPTİMİZASYONLAR

Kanıt üreticileri, uygun bir kanıt üretim performansı sağlamak zorundadır. Bu, çalıştıkları yazılımın en çok kullandıkları donanıma göre geliştirilip ayarlanması gerektiği anlamına gelir. Bu, kanıt üreticilerinin sonuçlarını (ve ödüllendirilmelerini) güven gerektirmeyen bir şekilde karşılaştırabilecekleri rekabetçi bir ortam gerektirir. Bir sipariş için en hızlı kanıt üreticisi olan kazanır! Sizce de bu Optimize etmek için en iyi yol değil mi?

3. DOĞRULAYICI YAYIMLAMA

Doğrulayıcı ve EVM içi durum yönetim bölümü, herkese açık olarak yayımlanmalı ve test edilmelidir. Olası gaz tüketim azaltmaları herkese açık olarak sorgulanmalıdır. Bu adımda, doğrulayıcının ve EVM içi durum yönetim bölümünün uygun şekilde çalıştığından emin olmak için testler yapılır ve herkese açık olarak yayınlanır. Aynı zamanda, gaz tüketimini azaltmaya yönelik çalışmaların sonuçları da herkese açık olarak paylaşılır.

Bu bahsettiğim adımlar, =nil; Vakfı tarafından Discord (#mina kanalı) ve Telegram aracılığıyla koordine edilecek ve her adımda Mina'nın topluluğunun yardımına ihtiyaçları var. Birlikte bu köprüyü kullanılabilir hale getireceğiz.

Kanıt Pazarı, bir kanıt üretici pazarıdır. Bu, açık veri kullanan (ör. Ethereum, Mina veya Solana gibi) kanıt üreticileri için açık ve rekabetçi bir pazardır. =nil; vakfı tarafından tasarlanmıştır zkOracles, zkBridges, Danksharding veya Nill'in DROP Veritabanında çeşitli kanıtları gerektiren Dağıtık kanıt üreticileri pazarıdır. Herhangi bir =nil; nodesi çalıştırarak katılabilirsiniz (yüksek kullanılabilirlik / merkeziyetsiz).


Köprü uygulaması, Kanıt Pazarı tarafından oluşturulan Mina'nın durum kanıtını tüketici olarak kullanacaktır, bu nedenle iş akışı şöyle olacaktır: Yani köprü böyle işleyecek:


  • Kullanıcı Snapp/zkApp oluşturur ve Mina'ya durumunu gönderir.
  • Köprü uygulaması Mina'nın durumunu alır ve kanıt oluşturma siparişi verir, Mina'nın durumunu girdi olarak kullanır.
  • Kanıt Pazarının kanıt oluşturucuları siparişi gerçekleştirir ve köprü uygulamasına yeni oluşturulmuş bir kanıt döner.
  • Köprü uygulaması Kanıt Pazarı tabanlı veri erişilebilirlik uygulamasından bir doğrulayıcının adresini alır.
  • Köprü uygulaması bir kanıtı doğrulayıcıya gönderir. Böylelikle artık EVM’deki dApp içinde yürütülebilir.

Özetle, zkBridge Mina blokzincirinin geçerli durum kanıtını Ethereum Mainnetteki bir akıllı sözleşmede saklayacak ve güncelleyecek.


Evet arkadaşlar Mina’nın köprüsü genel hatları ile bu şekilde olacak. Şuan için nihai kullanıcılara açık değil yani direkt olarak Mina Mainnette yer almıyor. Berkeley test ağındaki testlerden sonra Mina blokzinciri üzerinde yayımlancak. Ayrıca az önce anlattığımız kanıt pazarına, mina durum kanıt üreticisi olarak, kanıt pazarına devre ve kanıt oluşturucu optimizatör olarak veya verifier deployment yani doğrulayıcı olarak katılmak istiyorsanız yazının aşağısına bırakacağım linkten teknik sürece ve detaylara gözatabilirsiniz. Fiyatsal olarak konuşacak isek güzel bir fiyat hareketi için zkBrdige’nin Mina Mainnet üzerinde yayımlanmasını beklemeliyiz. O seviyeden sonra her şey Mina için daha iyi bir hal alacak. Mina Protocol hakkındaki her habere en hızlı ulaşmak için beni Twitter üzerinden takip etmeyi ve MinaHub Discord kanalımıza gelmeyi unutmayınız. Sonraki videolarda görüşmek üzere sağlıcakla kalın, Mina ile kalın!

Yorumlar