Mina Coin'de 1 Ayda Neler Oldu? Son Gelişmeler ve Duyurular!






Herkese merhaba bu yazımızda Mina’da gerçekleşen son gelişmeleri sizlerle paylaşacağım yeni serimizin ilk yazısıyla sizlerleyim. Aylık olarak ekosistemdeki gelişmeleri sizlere dilim döndüğünce anlatıp, aklınızdaki sorulara cevap olmaya çalışacağım. O zaman hadi başlayalım!


Evet geçtiğimiz aylarda Mina Protocol zkIgnite Cohort 1 hibe programını duyurmuştu. Hibe programı oldukça yararlıı oldu ve yüzlerce öneri sunuldu ve fonlanan projelerin duyurusu yapıldı yani proje önerisinde bulunduysanız fonlanıp fonlanmadığınızı açıklamlar kısmındaki listeden bulabilirsiniz. Ek olarak ben yine hibe alan projeleri size başka bir videoda anlatacağım. Mina Protocol’ün hibe hamlesi oluşacak Mina ekosistemi için oldukça efektif ve büyük bir olaydı ve fonlamaların ardından, tek bir hibe programı ile kalınmayacak ve önümüzdeki süreçte sonraki kohortlar duyurulacak! Projeniz var ise kohort 2’yi bekleyebilirsiniz.

Hibe programı duyurulduktan sonra herkes zkApplerin ne zaman ortaya çıkacağını konuşur oldu. Onu ve Staking ödüllerinin kaldırılması önerisinin geçerliliği- blokzincir üzerinde yerini alması beklenen hardfork ile mümkün olacak. Yani Mainnet üzerinde zkAppleri görmemiz için hardforkun gerçekleşmesi gerekiyor, keza topluluk tarafından onchain olarak oylanan süperşarjlı stake ödüllerinin kaldırılması önerisi de hardfork ile beraber mümkün olacak!



Mina geliştirme oylamalarından bahsetmişken yeni bir geliştirme önerisi de var. Öneri Mina’nın şuanki kanıt sisteminin Kimchi kanıt sistemine güncellenmesi üzerine bir öneri, yine topluluk tarafından oylanıp hardfork ile beraber ağa eklenecek! Kimchi ile ilgili daha fazla bilgi almak için Mina Protocol oynatma listemden Kimchi videomu da izleyebilirsiniz!



Onun dışında Mina Protocol tamı tamına 150B on-chain hesap eşiğini aştı ve adaptasyon hızlanıyor ve mainneti 23 Mart 2021 tarihli Mina Protocol geçtiğimiz 23 Martta 2 yaşına girdi! Nice 2 senelere! Hep beraber oldukça büyük bir topluluk oluşturduk ve erken dönemde projeye yatırım yapmış olduk!



Mina mainnet üzerinde 1.4.0beta2 sürümü yayınlandı ufak buglar fixlendi ve güncellemeler yapıldı. Onun dışında Berkeley test ağı üzerinde de 68fa3fa güncellemesi yapıldı. Bu güncellemler iyiye işaret ve hepimizin beklediği hardforkun yakın olduğunun işareti! Hardfork sonrası güzel bir fiyat hareketi geleceğini de düşünüyorum. Mina coinde hedefimiz daha yukarılar keza daha ekosistem oluşturma aşamasınayız. O günleri de rahatlıkla göreceğimize inanıyorum.



Ek olarak Mina Protocol’ün resmi Youtube kanalında zkOracles’lerin anlatıldığı bir video yayınladı. Oldukça yalın ve güzel bir anlatım onu da kesinlikle izlemenizi öneririm. Ben de Mina’nın zkOracle ve Pickles’leri üzerine özel videolar yayınlayacağım. Bu aylık güncellemeler ve haberler bu kadardı şimdi topluluğun sorularına gelelim! Bu bölümde çok hızlı bir şekilde Discord ve Twitter üzerinden bana sorulan soruları yanıtlayacağım. Hemen başlayalım!

Bu seri devamlı mı olacak diye sorulmuştu evet bu seri aylık olarak 1 video şeklinde devam edecek. Auro cüzdan mı yoksa Clorio mu daha güvenli diye bir soru vardı elbette cevap her ikisi de güvenli. İki cüzdanı da rahatlıkla kullanabilirsiniz, her iki cüzdan da denetim sürecinden geçmiş cüzdanlardır. Mina coinin fiyatlaması ne zaman başlar? Elbette fiyat seviyelerinde kalıcı bir hareket görmek istiyorsak zkAppleri mainnette görmeliyiz bunun içinde az önce de bahsettiğim gibi hardforkun gerçekleşmesi gerekiyor. Yani mainnette zkAppleri görmemize çok az bir süre kaldı! Fonlamalardan sonra ilk zkAppleri Mina ekosisteminde göreceğiz. Marketcap olarak nerede görebiliriz diye bir soru var buna CoinmarketCap’te top10da göreceğimizi düşünüyorum diyebilirim. Mina ile benzer projeler arasındaki fark neler diye sorulmuş ama buna bir cevap vermem mümkün değil çünkü Mina’ya benzer bir proje henüz yok. Bazıları Aleo ile kıyaslama işine girmiş ama zk teknolojisi hariç başka bir benzerlikleri bulunmamakta ve amaçları da farklı. 2023 yol haritası hakkında erteleme var mı ? zkBridge başarıyla gerçekleşti ve en yakın tarihli zkOracle’ler vardı, şuanlık herhangi bir güncelleme yok ama ekip yakında konu ile ilgili bir güncelleme yaparlar, şuanlık odak zkIgnite yani ekosistemin oluşmasını sağlamak. Daha sonra güncel yol haritasını duyuracaklarını düşünüyorum. Evet arkadaşlar yazımız bu kadardı, seri ile ilgili yorumlarınızı yazmayı unutmayın! 

Yorumlar