Mina Protokolüne Genel Bakış




Bitcoin (BTC) veya Ethereum (ETH) gibi önde gelen blokzincirler, yüzlerce gigabayt işlem verisi depolar. Ana dezavantajları, blokzincirinin tüm geçmişini saklamalarıdır. Başka bir deyişle, kullanıcılar tüm transfer zincirini ilk işleme kadar izleyebilir.


Bu, blokzincirinin ağırlığının zamanla artmasına yol açacak, bu nedenle nodelerin tüm blok zincirini depolamak için belleği sürekli olarak artırması gerekecek. Ve sıradan kullanıcılar, büyük olasılıkla, yalnızca bloktan başlığı okuyan ve cüzdan bakiyesinin geçerliliğini kontrol eden "hafif-" istemciler yani light clientler kullanacaktır. Bu durumda, büyük nodelere (sunuculara) güvenme ihtiyacı vardır. Belki gelecekte, işlem geçmişi birkaç büyük nodede saklanacağı için bu, kısmi merkezileştirmeye yol açabilir.

Bu yazıda Mina’nın ne olduğunu, hangi özelliklere sahip olduğunu ve kripto meraklılarının neden katılmaları gerektiğini anlatacağız.


Öncelikle Mina Protokolü nedir?


Mina Protokolü, işlemleri kısa ve öz biçimde depolayan yeni nesil Proof-of-Stake blokzincirdir. Mina blokchaini yalnızca 22 KB boyutundadır. Ne kadar uzun süre kullanılırsa kullanılsın, blokzincirinin boyutunun değişmez olması Mina’nın dikkat çeken özelliklerindendir. Mina Protokolü bu sayede nodelerin hızlı senkronizasyonunu sağlar.


Mina, Succinct (özlü) proof of state veya SNARK-based sıkıştırılmış proof of state üzerinde çalışır. Bu yaklaşım sayesinde böyle bir sıkıştırma elde etmek mümkündür.

Proof of State: Durum kanıtının anlamı, yalnızca süreçteki katılımcıların (belirli bir blok kümesinde) bir konsensüse varabilmesi, bir anlaşma imzalayabilmesi ve işlemi onaylayabilmesidir.


Peki SNARK nedir ve Mina Protokolü blokzinciri neden her zaman aynı boyuttadır?


Yazının bu bölümünde, SNARK'ın ne olduğunu ve Mina Protokol çözümünün dehasını neyin oluşturduğunu basitleştirilmiş bir şekilde açıklamaya çalışacağız.

zk-SNARK (Sıfır Bilgi Özlü Etkileşimsiz Bilgi Argümanları), blokların geçerliliğini kontrol eden kısa ve öz kriptografik kanıtlardır.

SNARK kısaltmasında Succinct  "kısa ve öz", kanıtın küçük olduğu ve bu nedenle hızlı bir şekilde doğrulanabileceği anlamına gelir. Non-Interactive  "Etkileşimsiz", kanıtlayıcı ile doğrulayıcı arasında çok az etkileşim olduğu veya hiç etkileşim olmadığı anlamına gelir, yalnızca tek bir kanıt parçası paylaşırlar. Bu, zk-SNARK teknolojisinin bir gizlilik ve ölçeklenebilirlik çözümü olarak kullanılmasının önünü açar.

Mina Protokolü yeni bir blok oluşturduğunda, SNARK kanıtı da onunla birlikte üretilir. Bir zk-SNARK, hesaplamanın kendisini onaylamadan bir hesaplamanın doğru bir şekilde gerçekleştirildiğini kanıtlamak için gerçek bir sertifika olarak işlev görür. Bu şekilde, bir SNARK tüm işlemleri görüntülemek zorunda kalmadan bloğun işlemlerini doğrular. Bu, blok boyutunu etkili bir şekilde bir SNARK'a düşürür.

Her bloğu bir SNARK ile değiştirmek, mevcut blokzincirlerden çok daha yavaş olsa da SNARK'lar biriktikçe doğrusal büyümeye yol açacağından bu bir çözüm değildir.

SNARK herhangi bir hesaplamayı doğrulamak veya onaylamak için kullanılabildiğinden, Mina Protokolü geliştiricileri tarafından sağlanan ustaca çözüm de burada yatmaktadır. Bir SNARK oluşturmak da bir hesaplamadır, bu nedenle birden fazla SNARK'tan bir SNARK oluşturabilirsiniz. Bu nedenle, her yeni blok oluşturulduğunda, yeni bir SNARK sertifikası oluşturulur. Önceki sertifikaları onaylayan bir SNARK oluşturmak da mümkündür. Bundan sonra, blokzincirin tüm işlem geçmişini kanıtlayan bir "Süper" SNARK oluşturulabilir, bu da size bir sertifika ile aynı boyutta kalırken, ilk bloktan (genesis bloğu) mevcut duruma geçmenize olanak tanır. Bu süreç, blokzincirin boyut olarak sabit kalmasını sağlayan (22KB'den az) yinelemeli SNARK bileşimi olarak adlandırılabilir.

Çok basit bir şekilde, yinelemeli SNARK sertifikasyonu, tekrarlamalı anlık görüntülerle karşılaştırılabilir. İlk bloğun anlık görüntüsünü alalım ve sonra, bu anlık görüntüyü alıp yeni bloğun bir önceki anlık görüntüsüyle birlikte bir anlık görüntüsünü alalım bu işlem tekrar tekrar devam ettirilebilir. Bu nedenle, blokzincir boyutu her zaman aynıdır (bir anlık görüntünün boyutu kadardır.

minatimes.com 

Sonuç olarak, ağın nodeleri, blokchainin tüm geçmişini değil, yalnızca blokların geçerli olduğunun kanıtını saklar. Aynı zamanda, ağın güvenliğini ve merkeziyetsizliğini de korunur.


Mina Protokolünde hangi roller var ve işlemler nasıl onaylanıyor?


Mina, hisse kanıtı (PoS) konsensüse sahiptir. Diğer eski protokollerin aksine, herhangi bir katılımcı işlemleri tam bir node olarak doğrulayabilir ve bu da merkeziyetsizliği mümkün kılar. Ve burada node operatörleri iki rol oynayabilir: bloklar oluşturabilirler ve / veya SNARK'lar oluşturabilirler.


Mina blokzincirinde iki grup doğrulayıcı vardır:


1.Blok Üreticileri, diğer blokchainlerde madenciler veya doğrulayıcılar olarak temsil edilir. Tipik olarak, blok üreticileri bir sonraki bloğun hangi işlemleri içereceğini seçer. Açıkçası, en yüksek ücretli işlemleri içermekle ilgileniyorlar. Bir blok üreticisi 5 işlem eklemek isterse, özel bir pazarda (Snarketplace) diğer özel ağ katılımcılarından - Snarkerlar'dan satın alabileceklerine 5e karşılık gelen SNARK işlemlerini eklemelidir.

2.Snark çalışanları veya Snarkerlar, işlemleri doğrulamak için zk-SNARK'lar oluşturan ağ üyeleridir. Eğer SNARKlar bir blokta kullanılıyorsa, blok üreticisi bu ücreti bu işlemin toplam ücretinden öder ve komisyon olarak tanzim ederler.

Mina Protokolünün pratikte nasıl çalıştığını anlamak için adım adım bir işlem senaryosu düşünün. Örneğin, gönderen Mike, alıcı olan John'a bir dizi token göndermek istiyor.

Adım: Ödeme oluşturun - Mike Gönder'e tıklar.

Ödeme, gönderenin hesabının doğrulanabilmesi için özel bir anahtarla kriptografik olarak imzalanır. Daha sonra işlenmek üzere ağdaki nodelara gönderilir.

Adım: Mike'ın ödemesi görev listesine eklenir.

Ağda belirli bir zaman aralığı için bir blok üretici node seçilir.
Tüm blok üreticileri, ödemeleri anında seçer ve bunları işlem ve blok oluşturma için listeler.

Adım: Blok üreticisi ilgili SNARK'ı seçilen her işleme eklemelidir.

Bu SNARK'ları Snarketplace'den satın alıyorlar. Bu SNARK'lar arasında Mike'ın işlem onayı var.

Adım: Blok üreticisi bloğa yeni işlemler ve ilgili SNARK'lar ekler ve yeni blok Mina blokzincirine eklenir. Bundan sonra işlem sırasının durumu güncellenir. Ve blok üreticisi, blokchaini için SNARK'ı yeni bir blokla, yani blokzincirin yeni durumu ile günceller. Bundan sonra, yeni bloğun onaylandığı kabul edilir ve tüm ağ katılımcıları blokzincirin yeni durumunu görür.

Mike ve John'un hesaplarında, transferin sonucu gösterilir.

Adım: Ödeme doğruluğu düzeyi - John, transferin tamamlandığından emin.

Birbirini izleyen her blokta, alıcının, ödemenin gerçekten tamamlandığına ve ağın bu blok üzerinde bir fikir birliğine sahip olduğuna dair daha yüksek bir güven derecesi vardır. Bununla birlikte, çoğu blokzincirde olduğu gibi, ödemelerin bir işlemin tamamlanmasındaki gibi belirli sayıda bloktan sonra onaylandığına inanılmaktadır.


Güven unsurunu Mina ağında sağlamak için geliştiriciler Snark'a iki önemli özellik eklediler:


Birleştirilebilirlik
. Snark, bir birleşme kanıtı oluşturmak için iki bulguyu birleştirir.
İlişkisellik. Tüm ilişkisel bulgular birbiriyle aynıdır ve birleştirmenin gerçekleşeceği sıraya bağlı değildir.


Bu yaklaşım, herhangi bir kullanıcının Mina ağında bir node başlatmasına veya bir Snark çalışanı olmasına ve çalışmaları için ödüller kazanmasına olanak tanır. Bu, Mina'yı pahalı madencilik donanımı veya büyük miktarlar gerektiren diğer blokzincirlerden ayırır.



MINA Token Dağıtımı





Mina Protokolü ekonomisi, blok doğrulayıcılarının, snarketplace'de snark kanıtı satın almak için MINA tokenlerini kullanması için tasarlanmıştır. Bu, yeni işin yapıldığı kadar hızlı görünmesini sağlar.

Çoğu kripto para birimi ve token sınırlı emisyona sahiptir ve tüm coinler ya önceden ya da madencilik ile, stake etme ya da coin oluşturma sürecinde üretilir. MINA coinler, deflasyon değil, enflasyon prensibine göre çalışır ve sınırsız emisyona sahiptir.



Ana ağın lansmanı sırasında 1 milyar MINA token dağıtılacak, ancak bunlar yalnızca 8 yıl sonra tamamen açılacak. Emisyon sınırsız olmasına rağmen, token enflasyon oranı yıllık% 12'den % 7'ye ulaşana kadar düşecek. Mina Coin Dağılımı hakkında detaylı bir anlatım isterseniz Mina Protocol oynatma listemden ulaşabilirsiniz. 


Bu yazının orijinal halini Everstake'nin websitesinden de okuyabilirsiniz! İyi Okumalar!

Daha fazlası için Mina Times ve Everstake'yi takip etmeyi unutmayınız!


Yorumlar