Mina Coin Stake Rehberi! Staking ile ilgili her şey

     


    Herkese merhaba! Bu yazımızda Mina coinlerininizi stake ederek, nasıl pasif gelir sağlayacağınızı ve aklınızdaki staking ile ilgili tüm soruların cevaplarına değineceğiz. 

Stake işlemine geçmeden önce neden stake etmelisiniz sorusuna cevap vermek daha doğru olur. Mina coin'e sahipseniz ve stake etmemeyi tercih ederseniz Mina Protocol sınırsız arzı olan enflasyonist bir kripto para birimi olduğundan, dolaşıma giren Mina coinler yani enflasyon karşısında ezilmiş, Mina coinlerinizin değeri azalmış ve adet artıramamış olursunuz. Fakat geleceğin projesi olduğuna inandığımız Mina'yı stake ederek Mina coin adet sayınızı artırarak, enflasyondan kendinizi korumuş olursunuz. Bu yanıt size cazip geldiyse yazımıza kaldığımız yerden devam edelim.


Mina Coin Nasıl Stake Edilir?


Bu yazımızda Auro cüzdanı kullanarak Mina coinlerimizi stake edeceğiz. Tabii ki Mina coinlerinizi stake etmek için Clorio veya diğer Mina cüzdanlarını tercih edebilirsiniz. Fakat ben bu yazımızda Auro cüzdan ile Mina Coini nasıl stake edebileceğinizi göstereceğim. Genel olarak bu yazıyı okuduktan sonra dilerseniz diğer Mina cüzdanlarından da aynı şekilde stake edebilirsiniz. 

Auro cüzdan ile stake işlemi yapmak için öncelikle Auro cüzdanın websitesine gidiyoruz. Ardından kullandığımız tarayıcıya ve telefon için uygun olan cüzdan bağlantısına tıklıyoruz. Ben Brave tarayıcı kullandığım için Chrome'a tıklıyorum çünkü Brave üzerinden de Chrome Web Mağazasına erişebiliyorum. Ardından "Chrome'a ekle butonuna" tıklıyoruz. Tıkladıktan sonra birkaç saniye içinde otomatik olarak Auro Wallet eklentisi tarayıcınıza kurulacaktır. Şimdi tek yapmamız gereken onu açmak! 

MinaTimes

Auro Wallet üzerinde hesabınız var ise "Restore Wallet" diyerek eski cüzdanınızı buraya aktarabilir, yok ise "Create Wallet"e tıklayarak yeni bir Auro cüzdan hesabı açabilirsiniz. Create Wallet dedikten sonra kuşulları Agree diyerek kabul ediyoruz.

MinaTimes

Kabul ettikten sonra karşımıza yukarıdaki gibi bir ekran çıkacak ve orada sizlere özel 12 adet kelime yer almaktadır. Bu kelimeleri birkaç yere yazarak, not alın ve bu kelimeleri saklayın! Bu kelimelerin kaybedilmesi Auro cüzdanda bulunan tüm Mina coinlerinizin yok olması anlamına geliyor. Ayrıca çalınma riskine karşın dijital ortamda saklamamaya da çalışabilirsiniz. Not aldıktan sonra "Confirmed Backup" butonuna basarak not aldığımızı onaylıyoruz ve bizden not aldığımız 12 kelimeyi doğru sırayla teker teker yazmamızı istiyor. Bu kısmıda geçtikten sonra sağdaki görseldeki gibi başarılı bir şekilde cüzdanınızı oluşturmuş ve doğrulamış oluyorsunuz. Cüzdanımız artık kullanıma hazır!

MinaTimes

Cüzdanımız artık kullanıma hazır olduğundan "receive"ye tıklayarak veya Account 1 yazan yerin altındaki B62 ile başlayan Mina cüzdan adresinizi kopyalayabilirsiniz. Kopyaladıktan sonra borsanızdan Mina coinlerinizi kopyaladığınız cüzdan adresine güvenle çekebilirsiniz. Ben en büyük rezerve sahip borsa olan Binance borsasından Mina coinlerimi başarılı bir şekilde çektim. Borsanız yok ise buraya tıklayarak kayıt sayfasına erişebilirsiniz. Bu arada FTX krizinden sonra kesinlikle borsalarda herhangi bir coini tutmamanızı öneririm. Borsaları sadece aracı olarak kullanın! Değer deposu olarak değil! Kaldığımız yerden Stake işlemine devam edelim. 
    Cüzdanımıza Mina coinler geldikten sonra (bu işlem 20-30 dk sürebilir) "Staking" butonuna tıklıyoruz.

MinaTimes
    
Karşımıza sol görseldeki gibi Staking sayfası çıkıyor. Stake işlemine devam etmeden önce bu sayfada yer kaplayan Epoch nedir? ona değinelim. Epoch'u türkçeleştirirsek devir diyebiliriz. Bu devirler ne anlam ifade ediyor derseniz, kısaca bir Epoch 15 güne tekabül ediyor. Bu ekrandan da Epoch bilgileri ve yaklaşık bitim süresi yer alıyor. Epoch stake işlemlerimizi ve ödülümüzü takip etmemiz için önemli bir kavram. İlk stake işlemini gerçekleştirdikten hemen sonra stake ödülü almıyorsunuz, ödül almanız için iki Epoch'un bitmesi gerekiyor ki bu da ortalama olarak 30 gün demek fakat bu süreç bloklarla belirlendiği için 30 günü aşa da bilir. Bu süreyi kısaltmanın en iyi yolu ise Epoch bitimine yakın Stake işlemini gerçekleştirmeniz olur. Evet, Epoch'u da öğrendiğimize göre stake işlemine devam edebiliriz. Epoch sayfasının altındaki "Go to Staking" butonuna tıklıyoruz, tıkladıktan sonra karşımıza yüzlerce blok üreticisi yani validatör çıkıyor. 

Burada önemli olan düşük "fee" alan blok üreticisi seçmek! bunun  dışında blok üreticilerinin daha fazla APY verme durumu yok. Şuan için hepsinin yıllık faiz getirisi %16 ila %18 arasında değişiyor. Yani dilediğiniz blok üreticisini seçebilirsiniz. Ben de sizler için birkaç tanesini sayayım; Minaexplorer, Piconbello, Figment, Everstake ve TheNop.io. Bunlara rahat bir şekilde stake edebilirsiniz. Keza sizin Mina coinlerinizi alma durumları bile yok çünkü sadece onlara cüzdan bilgimizi sağlıyoruz. Bu da demek oluyor ki Auro Cüzdan'da yapılan stake işlemi herhangi bir kilidi barındırmamakta. Dilediğiniz an stake işlemini bozup, Mina coinlerinizi çekebilirsiniz ve üstelik herhangi bir ceza da yemezsiniz.

MinaTimes

    Blok üreticisini seçtikten sonra next'e tıklayabilirsiniz. Ben blok üreticisi olarak %0 işlem ücreti alan Piconbello'yu tercih ettim. Siz de %0 komisyon ile Minalarınızı güvenle stake edebilirsiniz. İlla Piconbello'ya stake etmeniz gerekmez, başka düşük işlem ücretli blok üreticilerini de tercih edebilirsiniz. Next dedikten sonra karşımıza yukarıdaki gibi Staking sayfası açılacak, burada herhangi bir işlem yapmadan "Next" butonuna tıklayın ve karşınıza çıkan bildirime "Confirm" diyerek Stake işlemini göndermiş oluyoruz. Şimdi tek yapmamız gereken beklemek!

MinaTimes

    İşlemimiz onaylandıktan sonra cüzdanımızın üst kısmında "delegated" yani delege edilmiş, stake işlemi gerçekleşmiş ibaresi görünür. Bu yazı göründükten ve history kısmında işlemimiz "Applied" olarak göründükten sonra başarılı bir şekilde Minalarımızı stake etmiş oluyoruz. Ayrıca Staking kısmından da stake bilgilerinize erişebilirsiniz. 

Yazımızı beğendiyseniz MinaTimes'i twitter üzerinden takip etmeyi ve video haline erişebileceğiniz youtube kanalıma abone olmayı unutmayın!


Yorumlar