Proof of Work ve Proof of Stake Nedir? Mina'nın PoS Mekanizması? | Mina Protocol






Proof-of-Work (PoW) ve Proof of Stake (PoS), bu kavramları türkçeleştirirsek İş İspatı ve Hisse İspatı diyebiliriz. Kripto para protokollerinde bulunan en yaygın iki konsensus mekanizması türüdür. Bu yazımızda hem PoS hem PoW hem de Mina’nın konsenus mekanizması olan Ouroboros Samasika hakkında konuşacağız, o zaman hadi başlayalım.


PoW ve PoS anlamak için, önce konsensusunun ne anlama geldiğini ve neden gerekli olduğunu anlamalıyız.

Güvenilir olmak için, blokzincirleri bir banka veya hükümet gibi merkezi bir varlık yerine birçok kişi veya makine tarafından tamamen güvence altına alınmalı ve doğrulanmalıdır. Yani bir kişi yerine birden fazla kişi ağı doğrulamalı ve ağa katılım sağlamalıdır. Bu, herhangi bir blokzincir ağının temel bir parçası olan konsensus mekanizmaları ile mümkündür. Temel olarak konsensus, blokzincirine eklenen her yeni bloğun, tüm blokzincir nodeları tarafından, üzerinde anlaşmaya varılan gerçeğin tek versiyonu olmasını sağlar. Bu nedenle, bir konsensus algoritması, blokzincir ağının tüm eşlerinin, dağıtılmış defterin mevcut durumu hakkında ortak bir anlaşmaya vardığı bir süreçtir.


Peki PoW yani İş İspatı Nedir?


PoW, ilk kripto para birimi olan Bitcoin tarafından kullanılan orijinal konsensus algoritmasıdır.

PoW, bir blokzincire yeni bloklar eklemek için gereken merkeziyetsiz konsensusa ulaşır. Bunu, olası daha hızlı bir çözümü olmayan matematik problemlerinin cevabını tahmin ederek birbirleriyle rekabet etmek için makineleri kullanarak başarır. Hesaplama gücü, PoW protokolünün başarısı için bir gerekliliktir. Başka bir deyişle, PoW, bir soruna daha fazla kaynak ile (yani: enerji, süper bilgisayarlar, vb.) katkıda bulunanların protokolü yok etmek isteme olasılığının daha düşük olduğunu varsayar. Bu konsensus sürecine katılmak için bir teşvik olarak, madenciler tokenlerle ödüllendirilir.

Proof of Work Dezavantajları

PoW konsensüs sürecinin iki kayda değer dezavantajı vardır.

İLK DEZAVANTAJ #1: POW ÇEVRE DOSTU DEĞİLDİR


PoW'un en kayda değer dezavantajlarından biri, hesaplama açısından yoğun olması ve zaman geçtikçe hesaplama açısından daha yoğun olacak şekilde tasarlanmış olmasıdır. Sonuç olarak, özellikle Bitcoin (BTC) gibi büyük ağlar için çok fazla elektrik gerektirir. Aslında, yakın tarihli bir BBC raporuna göre, BTC her yıl yaklaşık 121.36 terawatt-saat (TWh) elektrik tüketiyor ve bu da dünya çapında 29 ülke dışındaki tüm güç kullanımından daha fazla. Hash gücüne (veya PoW ağındaki hesaplama gücüne) olan talep arttıkça, güç talebi de artar.

PoW süreci de verimsizdir ve ihtiyaç duyduğu enerjinin çoğunu boşa harcar. PoW, tüm makinelerin yalnızca bir makine tarafından kazanılabilecek tek bir denklem için hesaplamaları tahmin etmesini gerektirdiğinden, girişimlerinde başarısız olan diğer tüm makineler bu kayıp denklem için enerjiyi boşa harcamış oldu. Bunun iklime ve çevreye ne kadar zarar verdiğini düşünün!

Çok fazla güç gerektirmenin yanı sıra, elektrik maliyetleri ve sıcaklık gibi coğrafi faktörler de rol oynamaktadır. PoW donanımı çok fazla ısı üretir, bu nedenle soğutma gereklidir ve bazı durumlarda bu çok maliyetli olabilir. Bu, hem uygun ekonomik hem de çevresel koşulların olduğu bölgelerde, yani düşük elektrik maliyetleri ile doğal olarak çok soğuk olan yerlerde madencilik kaynaklarının doğal konsantrasyonlarına yani toplanmasına yol açmaktadır.

Konsensüsün çalışması için mevcut kaynak miktarı, PoS kullanılarak büyük ölçüde azaltılır. Bunun yerine, davranışsal ekonomik teşvikleri artırarak ağın başarısına katkıda bulunan tokenler gibi ekonomik sermaye talep eder. Validatörler yani Doğrulayıcılar, PoS kullanırken madencilik ekipmanlarına veya yüksek enerji faturalarına para harcamak zorunda kalmazlar. Sadece daha önce yatırdıkları veya ödül kazanmak için bir cüzdana kilitledikleri bir kriptoya ihtiyaçları var.

2.DEZAVANTAJ POW PAHALI VE MERKEZİ


PoW konsensüsü için gereken muazzam hesaplama gücü de ikinci dezavantajına yol açar: merkezileşme. Çoğu insan için, yüksek ekipman maliyeti giriş için bir engeldir.

Çoğu zaman, yerleşik madenciler bile, yüksek maliyetler nedeniyle madencilik güçlerini diğer madencilerle bir araya getirir. Ancak bu, tek bir yerde daha yüksek bir hash oranı nın toplanması ile sonuçlanır. Yakın tarihli bir 2020 rapordas, Çinli Bitcoin madencilerinin şu anda BTC ağının hash oranınınyaklaşık yüzde 65'ini kontrol ettiği tespit edildi. Bu sadece merkezileşme belirtileri göstermekle kalmaz, aynı zamanda bu konsantrasyon yani belirli bir elde toplanma çoğu ağı kırabilecek yüzde 51'lik bir saldırıya neden olmak için de yeterlidir.

Bu doğruysa, herhangi bir ağ, özellikle BTC gibi büyük bir ağdan çok sayıda madenci saldırıya katılmak için geçiş yaparsa, yüzde 51'lik bir saldırıya maruz kalabilir.

Bununla birlikte, Mina gibi PoS ağlarında,% 51 saldırıları neredeyse imkansızdır. Merkezi bir saldırı, yalnızca token arzının % 51'inden fazlasına sahip olarak gerçekleşebilir, bu da tipik olarak protokolü ihlal etmenin değerinden daha fazla ekonomik kaynak gerektirir. Başka bir deyişle, PoS ağını bu şekilde kırmak çok ama çok pahalı olurdu.


Proof-of-Stake nedir?

Proof-of-Stake (PoS), Cardano, Solana ve diğerleri gibi projeler tarafından kullanılan kripto endüstrisinde giderek daha popüler hale gelen başka bir konsensus şeklidir.

PoW'un aksine, PoS, merkezi olmayan bir konsensusa ulaşmak için hesaplama kaynaklarına bağlı değildir. Bunun yerine, PoS, üyeleri "stake etmeye" teşvik ederek veya katılmak için doğrudan ağa minimum miktarda kripto kilitleyerek konsensusa varır. PoS konsensüs mekanizmasındaki kullanıcılar, PoW'daki "madenciler" yerine "validatörlerler", "bakerlar", "stakerlar" veya "blok üreticileri" olarak bilinir.


Mina Protocol


Proof-of-Stake (PoS) doğrulayıcıları, blok doğrulaması için rastgele seçilir ve çoğu durumda, blok doğrulaması için seçilme olasılığı, yatırılan tokenlerin miktarına göredir. Bu, ne kadar çok token yatırılırsa, yeni blokları doğrulamak için seçilme şansının o kadar yüksek olduğu anlamına gelir.

İlk önce hesaplama problemlerini tahmin etmek için rekabet etmek yerine, Mina'nın PoS'undaki doğrulayıcılar blok doğrulaması için rastgele seçilir ve seçilme olasılığı her zaman yatırılan kripto para biriminin toplamıyla orantılıdır. Bu, ne kadar çok kripto yatırırsanız, yeni blokları doğrulamak için seçilme olasılığınızın o kadar yüksek olduğu anlamına gelir. Kazanan doğrulayıcılar, bu sürece katılmak için bir teşvik olarak yatırdıkları kriptonun yüzde verimi ile telafi edilir. Başka bir deyişle, herhangi biri ağın toplam hissesinin yüzde 1'ini alıyorsa, toplam enflasyonun yüzde 1'i ile ödüllendirilecektir.

Stake etmenin bir diğer yararı, platformun yönetimine katılım olabilir, yani stake edenlerin protokolde yapılan herhangi bir değişiklikle ilgili olarak bir sesi yani oy kullanma yetkisi vardır.

Mina Protokol, Cardano'nun PoS Ouroboros'una dayanan Ouroboros Samasika, adı verilen bir proof-of-stake (PoS) konsensüs mekanizması kullanır. Mina'nın PoS'u ile diğerlerinin PoS'u arasındaki temel fark, Ouroboros Samasika'nın uzun vadeli bir tarih olmadan konsensusa varmasıdır. .

Diğer PoS protokollerine kıyasla bir diğer fark, Mina'nın PoS konsensüs sisteminin, doğrulamak için tokenleri kilitlemeyi içermemesidir. yani dilediğiniz an stake işlemini bozup, cüzdanınıza çekebiliyorsunuz.

Dahası, birçok PoS protokolü, ağı veya zincirin meşruiyetini tehlikeye atabilecek faaliyetler gerçekleştiren stakerlara ciddi cezalar uygular - örneğin, "çift harcamalı" işlemlerin çevrimdışı kalmasına izin vermeye çalışmak, uzun süre doğrulamamak veya başka herhangi bir ağ yıkıcı faaliyet, cezalandırılan birkaç faaliyettir. Çoğu zaman, cezalar staker'ın tokenlerinin tamamını veya çoğunu ele geçirmeyi içerir. Bununla birlikte, Mina'nın protokolünde, yanlış davranan bir düğüme yani nodea artık güvenilmiyor, ve fonlar risk altında olmuyor. Yani diyelim ki bir validatöre Minalarınızı stake ettiniz ve validatörler bilgisayarını kapatıp çekti gitti. Böyle bir olayda bile yatırdığınız fonlar güvendedir çünkü stake onay işlemi - sadece cüzdan bilgsiini gönderir yani coinlerinizi değil.


PoS, PoW'a Daha Yeşil Dostu Bir Alternatiftir

Mina Protocol

ProoStake (PoS), ProofW (PoW) konsensüs mekanizmalarına daha yeşil bir alternatiftir, çünkü blok doğrulaması, pahalı makineler ve elektrik yerine doğrudan tokenlera dayanır.

Temel olarak, PoW, blok doğrulama sürecine katkıda bulunan kaynakları gerektirdiği için PoS gibidir. PoW, kaynaklara makineler ve elektrik şeklinde katkıda bulunurken, PoS, ekosistem içinde yeniden kullanılabilecek bir token şeklinde kaynaklara katkıda bulunur. Fakat, kaynak tüketimi, ağdaki bir hissenin zayıf bir temsilcisidir.

PoS hem altında yatan değer ve hem de yönetimde olduğu gibi güvenlikte de ağın başarısını sağlayn katılımcıları tamamen teşvikleyerek ağa direkt katılmalarına olanak tanır. PoS'u PoW'a daha yeşil bir alternatif yapan şey budur.


Yorumlar