Evan Shapiro'nun 2022 Zero Knowledge Proof Tahminleri

2022 Tahminleri: Sıfır-Bilgi Kanıtları Web3'ün Can Alıcı Özelliği Haline Geliyor 




Mina Vakfı CEO'su Evan Shapiro

 

Geçen yıl, sıfır bilgi kanıtları (ZKP),  hem ölçeklenebilirlik hem de kullanıcı tarafından izin verilen gizlilik için kripto ve Web3'te oynayacağı önemli role daha fazla netlik getirdi. Bu, ZK uygulamalarının kripto ekosisteminde kullanıma sunulmasına (aynı zamanda benim zaman çizelgeme ve 2021 başlarındaki tahminlerime uygun :) ve Web3'ün en önemli özelliği haline gelmesine zemin hazırladığı için heyecan verici.

 

Web3

 

Web3, çevremizdeki çokça lafı edilen bir terimdir, ancak biraz belirsizdir. İyimser olarak, bunun en iyi tanımı, Web2'nin zenginliğiyle birlikte Web1'in ademi merkeziyetçiliğini sunmasıdır. Ve böyle yaparak, Web2'nin birçok sorununu çözüyor.

 

Ve Web2'nin pek çok sorunu var - saldırılara izin veren merkezileşme, veri sızıntıları, acımasızca kullanıcılardan para kazanmaya izin verme - ve kimse bunlara itiraz etmiyor. Bunlar sistemle ilgili sistemsel sorunlardır.

 

Web3, bu sorunlardan bazılarına karşı koymayı amaçlayan kullanıcı merkezli değerleri, ademi merkeziyetçiliği ve kriptografiyi masaya yatırıyor. İyimserlik ve muhtemel tanımdan uzaklaşarak, bugün Web3'ün pratik olarak sadece web'den kriptoya erişme kullanıcı deneyimi ve bunun etrafında inşa edilen ekosistem olduğunu söyleyebilirim. Bu, birçok heyecan verici olasılığın kapısını aralar; birkaçını saymak gerekirse, merkezi olmayan finans, NFT pazarları ve merkezi olmayan kuruluşlar.

 

Fakat, daha geniş çapta etkili olasılığı elde etmek için ihtiyaç duyacağı bazı temel yapı taşlarını kaçırıyor.

 

Web3 ve Gizlilik

 

Web2 ile birlikte birleştirilmiş gizlilik modeline alıştık. Bu mimaride, etkileşimde bulunduğumuz belirli varlıklara kadar gizlilik sağlarken, web üzerindeki genel katılımcı grubundan gelen kişisel bilgilerimizin gizliliğini koruyoruz.

 

Bu, özel verilerle çalışmak için tasarım alanı oluştururken, ki bu harika bir şeydir, büyük bir karşı taraf riski getirir. Veri sızıntıları, özel verilerin parasallaştırılması ve sızdırılan verilerin kullanılabilirliğinin kalıcılığı, bu mimarinin önemli dezavantajlarıdır.

 

Diğer yandan Web3 ise özel veriler için işlevselliğe sahip değildir. Bu, Web2 gizliliğinin dezavantajlarıyla uğraşmak zorunda olmadığı, ve şimdiye kadar bu bileşenin eksik olduğu anlamına gelir. Web3 ile birlikte merkezi bir tarafla değil, merkezi olmayan bir ağ ile etkileşimde bulunuyorsunuz. Bu, veri paylaşımının olumsuz yanlarını ve karşı taraf riskini ortadan kaldırırken, yalnızca etkileşimde bulunacak merkezi olmayan kuruluşlara sahip olmak, bu yeni ortamda güvenin nasıl sağlanacağı konusunda bir zorluk yaratır.

 

Web3'ün geniş uygulama yelpazesinde rekabet edebilmesi için bunu değiştirmek ve gizlilik işlevselliğini tanıtmak çok önemli olacaktır. Bu ya banka hesapları, online alışveriş, kimlik, sosyal ağ ve iş gibi birçok kullanım durumu için geçerli olmayacak veya diğer iyileştirmeler için kripto para birimine geçişte Web2'den daha kötü bir gizlilik ortamı yaratacaktır.

 

Web3 ve Güvenlik

 

Web2, mahremiyet kaybının yanı sıra kullanıcılar için birçok başka kötü neticeyle birlikte, merkezi gücün başka açık sorunlarına sahiptir. Teoride, Web3, sistemlerinin kurallarını merkezi olmayan kodda göstermek yerine, bu dinamiği ortadan kaldırmak için büyük bir fırsata sahiptir.

 

Kripto bugün olduğu gibi, bu potansiyelin altında kalıyor. Tam bir düğüm (node) çalıştırıyorsanız, kripto para birimlerinin mümkün kıldığı tam, matematiksel olarak garantili kriptografik güvenliği elde edersiniz. Fakat, tam bir düğüm çalıştırmak çoğu kripto para birimi veya kullanıcı için mümkün olan bir şey değildir. Bu işlem pahalı donanım, indirme ve birçoğu devasa, yüzlerce gigabayt boyutunda olan blokzincirlere bağlı kalmayı  gerektirir.

 

Bu paradigma özellikle Web3 ile ilgili bir sorundur. Tarayıcıda çalışan kripto istemcilerinin bu tür gereksinimleri karşılamasının hiçbir yolu yoktur.

 

Sonuç olarak, Web3 bugün, Web3'ün arkasındaki merkeziyetisiz ağlarla bağlantı kuran güvenilir merkezi aracılara güvenerek çalışır. Bu, Web2'de zaten var olan ilgili dinamiklerin çoğunu kopyaladığı için endişe vericidir. Bu yılı başlatmak için, Moxie Marlinspike, bu konuda uzunca yazdı - bu alanda aracı olarak hizmet eden birkaç merkezi hizmet, Web2 ile aynı dinamikleri çok daha geniş ve yüzeysel olarak kopyalıyor. Yukarıdaki gizlilik endişeleriyle birleştiğinde, bu varlıklar, tüm verilerimizi okuyabilen ve bunlara erişimi kontrol edebilen süper ISP'lerin gücüne sahiptir, bu da kullanıcı bağımsızlığı için bir felakettir.

Infura ve Alchemy gibi bu varlıklar, merkeziyetsizlik için Web3 elverişliliği noktasında zayıflar.

Venezuela ve Ukrayna'daki kullanıcılar yakın zamanda Infura'ya erişimlerinin sansürlendiğini gördüler. Bu büyük güç şu ana kadar belirli bölgelerle sınırlı olsa da, hükümetin bu erişim noktalarını genel olarak kripto parayı kontrol etme araçları haline getirmesine ve bu erişim noktalarının kurumsal sahiplerinin diğer projelerden ziyade tercih ettikleri projelere ayrıcalıklı muamele göstermelerine ve genellikle Web3'ten yararlanmalarına şaşırmamalıyız.

 

Sıfır Bilgi Kanıtlarının Etkisi

 

Bu güvenlik ve gizlilik sorunlarının ikisi de teknik sorunlardır. Ve neyse ki, ZKP'ler sorunu düzgün bir şekilde çözüyor. Gizlilik cephesinde - ZKP'ler, ağlara verilerin doğruluğunun ispatlanmadığının güvenli bir garantisini verirken, kullanıcıların merkeziyetsiz ağla bilgileri özel olarak paylaşmasına izin verir. Güvenlik cephesinde, kullanıcılara, aracı erişim noktalarına güvenmeye gerek kalmadan ağdan aldıkları verilerin gerçek olduğunu garanti ederler.

 

Bu, Web2'de alıştığımız paradigmayı açar, güvenilir bilgileri uygulamalarla ileri geri paylaşır.

Fakat  Web3'ün ademi merkeziyetçiliği, Web2'nin merkezileşmiş dünyasında çok sık görülen, bu güvene ihanet eden uygulamaların olasılığını ortadan kaldırırken bunu yapar.

Gizlilik tarafında, kimliği düşünün. Herkesin koleksiyondan en fazla bir NFT'ye sahip olabileceği bir NFT koleksiyonu oluşturmak istediğimizi varsayalım. Bunu bilgisizce yapmak, kullanıcıların kimliklerini ifşa etmeyi gerektirir. Fakat ZKP'ler ile birlikte kullanıcılar, spesifik olarak kim olduklarını açıklamadan, kimliklerinin benzersizliğinin kanıtlarını açığa vurabilirler. Web2 çercevesinde bu, kullanıcıları izlemeyi ve benzersizliği sağlamak için merkezi bir varlık gerektirirdi. Alışılmış Web3'te bu, kullanıcıların kimliklerini ve ilgili NFT'leri ifşa etmelerini gerektirebilirdi. ZKP'li Web3'te bu, sistemden isteyebileceğiniz tüm garantilerle birlikte tamamen gizli şekilde yapılabilir.

Güvenlik örneği olarak, finansal durumun büyük bir bölümünün web'den erişilen kripto para birimleri üzerinde olduğu bir dünya düşünün. Zincirlerin durumunu kanıtlayan ZKP'lerle, DeFi kullanıcıları web'de gördükleri hesaplarının durumlarının gerçekten zincir üstündeki durumla eşleştiğinden emin olacak ve güvenliği garantiye alacak. Kullanıcı açısından bu, neredeyse hiç sansür riski olmadan HTTP'den HTTPS'ye geçişe benzer.

ZKP'lerin yeni özellikleri yalnızca Web2 işlevselliğini Web3'e aktarmak için geçerli olmayacak.

Ayrıca Web3 için mevcut olan yeni olasılıkları da büyük ölçüde artıracaktır. Olasılıkların kısa bir önizlemesi için, ZKP'lerle güçlendirilmiş uygulamalar şu şekilde oluşturulabilir:

 

·         Herkesin bir koleksiyondan yalnızca bir NFT'ye sahip olabileceği NFT'lerin önünü açın

·         Tweet yazarlarının tweetlerinden merkezi olmayan bir şekilde NFT oluşturmasına izin verin

·         Kullanıcıların, sahip oldukları belirli NFTleri ifşa etmeden bir NFT alt kümesinin sahipliğini kanıtlamasına olanak tanır

·         Gerçek dünyayı veya dijital başarımları tanımak için devredilemez bir NFT oluşturun (yani , açık kaynaklı bir projede büyük destekçiyim)

·         Twitter kullanıcılarının takipçileri için DAO'lar oluşturmasını sağlayın

·         DAO'lar için anonimleştirilmiş oylamanın kilidini açın

·         DeFi'nin önyüklenmesine yardımcı olmak için mevcut finansal verileri kriptoya bağlayın

 

ZKP'ler tarafından sunulan bu önemli artırılmış işlevsellik seti, Web3 için büyük bir kilit açma olacaktır. Ve Web3'ün Web2'den büyük ölçüde daha iyi bir deneyim sunmasını sağlayacaktır. Web2'nin zorlandığı yerlerde - hassas kullanıcı verilerini ve gizliliğini korumak - Web3, ZKP'ler ile kazanacaktır. Merkezi web ile kullanıcıların en büyük sorunlarından birini çözecek ve Web3'e geçiş, DeFi, NFT'lerde veya artan ilgiyi getiren diğer dalgalarda gördüklerimizin ötesine geçmesine yardımcı olacaktır.

 Toparlayacak olursak, yeni, merkezi olmayan bir internet oluşturmak istiyorsak, güvenliğe, ölçeklenmeye ve gizliliğe ihtiyacımız olacak - ve bunun için sıfır-bilgiden (zero knowledge) daha iyi bir teknoloji yok.

 

Neden 2022?

 

Bu, akıllara neden şimdi sorusunu getiyor. Bunun bir değişkeni, Web3'ün son 12-18 ayda muazzam büyümesi ve daha çok deneme ve gelişme için bir ortam yaratmasıdır.

Ama aynı zamanda, ZK'ler için iyi bir zamanlamadır, çünkü artık bu alanda uygulanmaya hazırdırlar. 2020'de yapılan teknik iyileştirmeler, sıfır-bilginin 2021'de daha geniş bir şekilde yayılmasını sağladı ve ZK Rollups'ın ölçeklendirme için baskın araç olarak görünmesini sağladı. Mina'nın SNARK'ı Kimchi, küçük ve verimli kanıt boyutunu koruyarak geçen yıla oranla 4-6 kat daha hızlı olurken 2021'de ayrıca ZKP'ler doğrulama ve kanıtlama performansında daha fazla teknik iyileştirme gördü.

ZK'nın uğradığı bu kriptografik geliştirmelerin ardından 2021'de  ZK programlanabilirliği için önemli ürün geliştirmeleri gördü. ZK programlanabilirliği, ZK'yi ölçeklemenin, zkRollup'ların veya zkEVM'lerin ötesine geçmek anlamına gelir. Bu sonraki adım, daha da güçlü bir şey getirecek, ZK'nın temel özelliklerinden tam olarak yararlanan dapp'ler veya zkApps dediğimiz şeyleri.

 

2021'de O(1) Labs, Mina'nın zkApps'inin erken bir sürümünü yayınladı. Bu, geliştiricilerin ZK'yı Typescript gibi yaygın olarak kullanılan bir dilde ilk kez kodlamasıydı. O(1), Aralık 2021'de Mina'nın ZK akıllı sözleşmeleri için ilk atölyesini ve hackathonunu gerçekleştirdi ve bu yıl çok daha fazlası geliyor. Mina'da, ZKP'lerin ZK programlanabilirliği aracılığıyla geliştiricilere sunduğu tüm potansiyeli ortaya çıkarmak için büyük bir fırsat görüyoruz.

 

SnarkyJS basit ZK programlamayı mümkün kılıyor, 1>geliştiriciler zaten onunla inşa ediyor ve 2>Mina-Ethereum zkBridge şekilleniyor, yukarıda bahsedilen tüm ZK uygulama örneklerinin Web3'te uygulandığını görmeye başlamamız çok uzun sürmeyecek.

 

İster ilk uygulama dalgasını başlatan Mina, isterse ZK programlamayı daha geniş bir şekilde ele alan daha geniş endüstri olsun, ZK 2022'de Web3 dapps'e gelecek.

 

2022 ve Sonrası için Diğer ZK Tahminleri

 

Kriptoda ZK dönemi başlıyor ve Web3 üzerinde büyük bir etki yapacak. İşte bu yıl göreceğimize inandığım diğer bazı şeyler:

 

·         Web3 başlarken, gizlilik ve güvenlik ihtiyacı konusunda artan netlik göreceğiz.

·         ZKP'ler, kullanıcıların kendi verilerini kontrol etmelerini ve kişisel bilgilerini seçici olarak paylaşmalarını sağlayan en umut verici araç olarak ortaya çıkacaktır.

·         Bu, kullanıcıların Web3'e bir sonraki büyük geçişini beraberinde getirecek ve ayrıca Web2-tabanlı ağları zayıflatacaktır.

·         ZK uygulamaları ilk olarak en belirgin alanlarda piyasaya sürülecek: rollupların bu gelişimde büyük bir rol oynamasıyla birlikte, oylama ve özel kimlik yönetimi alanlarında.

·         Yıl sonundan önce en az bir zkEVM beta sürümünde yayınlanacak

·         En az bir büyük teknoloji şirketi, ZKP'lerle ilgili büyük bir şey ilan edecek - bir ürün için henüz çok erken, ancak bir ekip oluşturulması veya büyük bir araştırma çabası için değil.

 

Tüm bunların arasında, ZKP'lerin daha geniş bir şekilde kullanıma sunulması için genel zaman çizelgesinin de odak haline geldiğini görüyoruz. Geriye dönüp baktığımızda, bunun aşağıdaki gibi bir zaman çizelgesi altında geliştiğini göreceğimizi tahmin ediyorum:

 

2020'ye kadar — Teknik temel atıldı

2020 — Temel kriptografi, işlevsellikt kritik bir eşiğe ulaştı

2021 — {1>ZKP'ler hakettiği yere geldi ve alanda nasıl bozukluk yaratacakları netlik kazandı - geçen yılın tahminlerini görün<1}

2022 — ZKP'ler ürünleri farklılaştırmak, ölçeklendirme ve diğer işlemler için önemli bir bileşen olmaya başladıkça alanda bozulma başlar ve yükselmeye başlarlar.

2023/2024 — ZKP'ler ürün büyümesinin önemli bir bileşeni haline geldikçe bozulma tüm hızıyla devam edecek

2024/2025 — ZKP'leri ve ZKP platformlarını kullanan uygulamaların hakimiyetinin artması

2025/2026 — ZKP'lerin ve ZKP destekli platformların normalleştirilmesi

 

Son Düşünce

 

ZKP'ler ve kripto, ölçeklenebilir, gizli ve güvenli bir Web3 oluşturmak için ana akım haline geldikçe, kullanıcıları gerçekten güçlendiren teknolojiler oluşturma fırsatı olacaktır.

 Ve neyse ki, Web3'te değerlere sahip ürünleri bir hedef olarak yürütme arzusunu gördük. Bu alanda , Proof of Work'ten Proof of Stake'e geçiş gibi kripto başarısını zaten gördük. Kripto dünyada daha fazla alanda etkisini göstermeye başladığında, başka neler başarabileceğimizi görmek heyecan verici olacaktır. Ve Mina'da, gücünü katılımcılardan alan böyle bir kültüre doğru ilerlemeye devam etmekten, bu geleceği topluluğumuzla birlikte inşa etmekten heyecan duyuyoruz.

 

Yorumlar