SNARK İşçileri ve Snarketplace Nedir? Mina Protocol



Herkese Merhaba! Bu yazımızda Snark İşçilerinden ve Snarkeplace’den bahsedeceğiz. Bu kavramların ne olduğunu, ne işe yaradıklarına ve Mina Protocol’e herkesin nasıl kolayca katılabileceğine değineceğiz.

 

Mina’nın kısa ve öz blokzinciri diğer ağların değinmediği git gide büyüyen blokzincir ölçeklenebilirlik sorununu çözüyor. Mina’da blok üreticileri, blok üreten ve oluşturdukları bloklar boyunca blokzincirinin SNARK kanıtlarını oluşturan nodelerdir. Fakat bir bloktaki tüm işlemler için kanıt oluşturmak hesaplama açısından oldukça pahalıdır. Mina’nın standart bir bilgisayar ile erişilebilir olmasını istediğimiz için bunu bir kerede yapmak için tüm ağdan yararlanmamız gerekiyor. İşlemlerin kanıtlarını ağ üzerinde gerçekleştiren bu nodelere SNARK işçileri diyoruz.


Ağın çalışabilir kalması için bunların iki önemli rolü vardır: 1-Blok üreticileri, ağda blok üreten ve oluşturdukları herhangi bir blok boyunca blokzincir SNARK kanıtlarını oluşturanlardır. 2-SNARK işçileri işlemlerin SNARK kanıtlarını oluşturur. Oldukça basit görünüyor değil mi? Aslında o kadar da değil. Mina’nın merkeziyetsiz olduğunu unutmamakta fayda var. Nodeler olarak bilinen insanlar blokları doğrulamak için birbirlerine güvenmezler ve zaten güvenmemeleri de gerekir.


Mina güven ihtiyacını ortadan kaldırır ve Snarketplace olarak adlandırdıkları pazar yerinde SNARK kanıtlarını oluşturmaya teşvik eder. Snarketplace sabit boyutlu bir geçici belleğin, kuyruğa alma veya yapılacak işleri bir çeşit ‘raf’ etrafında şekillenir. Şimdi boş bir raf hayal edin, blok üreticileri bu rafa iş eklerler ve bu iş SNARKlanması gereken işlemler formatında çalışır. Daha sonra SNARK işçileri, işlemi işi raftan kaldırıp ve onlardan SNARK’lar oluşturarak işlerler. Mina’nın boyutunu sabit ve küçük tutmak için, blok üreticileri rafa yeni bir iş eklemeden önce tamamlanan SNARK işini satın almalıdır. Eğer blok üreticileri 5 işlemi rafa geri taşımak istiyorlarsa, ilk önce rafın önündeki, kuyruktaki ilk 5 işlem için SNARK’ları bulmalıdır. SNARK işçileri yapılacak işlemi gözlemlediklerinde ‘Bilgi İmzası’ adı verilen özel dijital ve kaybolmayan bir imza ile bir SNARK işlemi oluştururlar. Bu imza bu çalışmanın teklif edildiği ücreti ve ücretin ödeneceği cüzdan adresi ile ilgili bilgileri içerir. Bu dijital imza SNARK kanıtının doğası gereği oluşturulur. Başka birinin SNARK işini çalmaya çalışılması gibi, bu açık anahtarı değiştirmeye teşebbüs, SNARK’ın kendisini iptal etmesine neden olur ve artık SNARK’ın geçerli olmadığı anlamına gelir. Bununla rekabet etmenin tek yolu SNARK’ın işini kendinizin yapması ve daha düşük ücrete Snarketplace’de sunmaktır. Bu, Snarketplace ile blok üreticileri yeni işi sıraya sokar. SNARK işçileri tüm ağda paralel olarak SNARK kanıtları üzerinde çalışırlar ve bu her aktörün emtia donanımını kullanmasına olanak tanır; ağı herkes için kapsayıcı hale getirir. Ağ ile birlikte çalıştığından ve Mina devreye girdiğinden iş hızlıca yerine getirilir.

Bu yazımızda Mina’nın devrimsel Snarketplace’sinden ve SNARK işçilerinden bahsettik. Siz de SNARK işçiliğiyle ilgileniyorsanız buraya tıklayarak teknik detaylara ulaşabilirsiniz.


Yazımızı beğendiyseniz MinaTimes'i twitter üzerinden takip etmeyi ve video haline erişebileceğiniz youtube kanalıma abone olmayı unutmayın!


Yorumlar