Mina Protocol Detaylı Arz İncelemesi! Sınırsız Arz Coini Değersiz Kılar Mı?





Mina, dünyanın en hafif blok zinciridir. Dünyadaki herkesin aktif veya pasif olarak katılabileceği herkese açık ve merkeziyetsiz bir blok zinciridir. Bireyler veya şirketler, nodelar veya blok üreticileri haline gelerek ağın güvenliğini artırmaya yardımcı olabilir veya SNARK üreticileri olarak işlemlerin maliyetini düşürmeye yardımcı olabilirler veya her ikisi de olabilirler.

MINA token, Mina blok zincirinin yerel para birimidir ve Snarketplace aracılığıyla SNARK kanıtlarının blok üretimine ve satın alınmasına katılmak için gereklidir.

Bu gönderi, Mina topluluğunun MINA tokenin Mina'nın ana ağının lansmanında ve yaşam döngüsü boyunca nasıl dağıtılacağını anlamasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.


Öne Çıkan Kısımlar


· MINA, arz sınırı olmayan enflasyonist bir para birimidir. Tüm token sahipleri, enflasyonun orantılı bir kısmını almak için stake edebilir veya delege edebilir, bunu yapmak için token kilitleme veya tahvil gerekmez.

· Piyasaya sürüldüğünde dağıtılan toplam 1 milyar MINA token (gelecekteki blok ödülleri hariç) olacak ve bu da 8 yıl boyunca tamamen açılacak. ("İlk Dağıtım").

· Ana ağın ilk yılında, kilitlenmeleri olan hesaplar yıllık% 12'lik bir enflasyonu hedeflemek için blok ödülleri alacaklar. Enflasyon oranı zamanla düşecek ve sonunda sabit durumda % 7'ye ulaşacaktır

· Ana ağın ilk 15 ayı boyunca, kilidi açılmış hesaplar, kilitli hesapların aldığı blok ödüllerin iki katını alır. Supercharged ödüller olarak da biliniyorlar. Bu, ağa yeni katılan katılımcıları ve kilidi açılmış token sahiplerini ekosisteme sadık kalmaya teşvik eder.

· Tüm dağıtım programının 8 yıllık grafiğini burada bulabilirsiniz:





Tanımlar

Genesis Bloğu: Mina blok zincirinin ilk bloğu. İlk Arzın bir parçası olan tüm MINA tokenleri içerir. Tokenler, bu bloktan itibaren hedeflenen alıcıların Mina adreslerine yatırılır.

MINA token: Mina blok zincirinin yerel para birimi. MINA tokenler, Mina blok zincirinde blok oluşturmak ve üretmek için gereklidir. Ayrıca, blok üreticileri ve SNARK üreticileri tarafından SNARK kanıtlarını satın almak ve satmak için kullanılan Snarketplace'in özel para birimidir. Her MINA token 9 ondalık basamağa kadar bölünebilir.

Mina Vakfı (MF): Mina Vakfı, Delaware eyaletinde kurulmuş bir kamu yararı kuruluşudur. Mina'nın hizmet edenidir ve tüm maddi ve maddi olmayan duran varlıklarının sahibi ve yöneticisidir. Mina Vakfı ve yönetim kurulu hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

O(1) Labs: O(1) Labs, Mina'yı inkübe eden San Francisco merkezli bir girişimdir. O (1) Labs'ın misyonu, insanları dijital yaşamlarının kontrolünü tekrar ele geçiren bilgi işlem sistemleri oluşturmak için kriptografi ve kripto para birimini kullanmaktır. Kod katkıları ve operasyonel destek ile projeye katkıda bulunmaya devam etmektedir. O(1) Labs hakkında daha fazla bilgiyi buradabulabilirsiniz .

Staking ve Delege İşlemleri: Mina, Proof-of-Stake tabanlı bir blok zinciridir. Bu nedenle, ağda bir blok üreticisi olma hakkı, MINA tokenleri stake ederek kazanılır. MINA token sahipleri, tokenleri başka bir blok üreticisine devretmeyi de seçebilirler. Diğer bazı Proof-of-Stake tabanlı blok zincirlerinin aksine, MINA'daki stake'in bozma veya bağlanma süreleri yoktur.

Zaman kilitli hesaplar, Kilitlemeler ve Kilidi Açma: İlk Arzdaki tokenlerin büyük çoğunluğu protokol tarafından uygulanan kilitlemelere tabidir. Mina Vakfı ve O(1) Labs Bağışları tarafından tutulan tokenler, kendi kendine uygulanan kilitlemelere tabidir ve her iki kuruluş da aşağıdaki bölümlerinde kilit açma programlarına uymayı taahhüt eder. Kilitli tokenler hesaplarından aktarılamaz, ancak stake edilebilir veya delege edilebilir. Tokenleri kilitlemeyi zorlayan hesaplara Zaman kilitli hesaplar denir. Varsayılan olarak, kilitlemelerin kilidinin açılması zaman dilimi başında gerçekleşir, ancak periyodik olarak veya bir kilit mekanizması aracılığıyla gerçekleşecek şekilde yapılandırılabilir. Tokenler kilidi açtıkça, başka bir hesaba aktarılabilir veya orijinal hesapta tutulabilirler. Bir hesabın sahibi, kilidi açılandan daha fazla jeton aktarmaya çalışırsa, işlem başarısız olur.


İlk Dağıtım




Mina’da ilk dağıtım 1 milyar tokene kadardır. Bu sayı, piyasaya sürüldükten sonra her blokla protokol tarafından yeniden basılan blok ödülleri hariç, dağıtım programındaki tüm token alıcısı kategorilerini içerir.
Enflasyon

MINA, arz sınırı olmayan enflasyonist bir para birimidir. Bu karar, protokolün ilk yıllarında merkeziyetsizlik seviyesini artıracak yüksek düzeyde bir stake katılımını teşvik etmek için alındı. Mina'nın "Süper Şarjlı Ödülleri" (daha sonraki bir bölümde tartışılacak) da bu hedefe ulaşıyor. Staking protokoldeki tüm tokenlere açık olduğundan (bağlanma veya iptal edilme riski olmadan), herhangi bir token sahibi stake veya delege ederek enflasyondan kaçınabilir.

Devam eden enflasyon, her başarılı bloğun coinbase işlemi yoluyla blok üreticilerine ödeme yapılan blok ödülleri aracılığıyla üretilir. Mina Vakfı, İlk Dağıtımın ötesinde MINA tokenlerinin basılması için aşağıdaki blok ödül programını ve enflasyon hedeflerini önermiştir:




Yukarıdaki sayılardan herhangi birinde değişiklik önermenin Mina topluluğuna bağlı olduğu belirtilmelidir. Çoğunluk enflasyon programının daha yüksek veya daha düşük olması gerektiği konusunda hemfikirse, hard fork'lar yoluyla yeni hedefler benimsenebilir.

1 Mina'nın ana ağ lansmanında, blok ödülleri hesap başına hedef enflasyon oranına sabitlenecektir. İlk birkaç ay boyunca, dinamik ödüller bir protokol güncellemesi ile sunulana kadar, tokenlerin % 100'ünün tümü staking yapıyorsa, enflasyon% 12 referans alınacak, ancak daha az staking yapıyorsa orantılı olarak daha az olacaktır.


İlk Dağıtım Kategorileri




1) Topluluk Dağılımı (İlk Dağılımın %42,3'ü)




















 










1.a) Mainnet Öncesi Genesis Üyeleri (İlk Dağılımın% 4.4'ü)













   





Katılımcılar tarafından desteklenen dünyanın en hafif blok zinciri olan Mina, her şeyden önce topluluğa ait bir projedir. Kodunun ilk açık kaynak sürümünden başlayarak ve Q3 2019'da halka açık test ağının piyasaya sürülmesiyle hızlanan Mina, binlerce katılımcı tarafından desteklendi ve zenginleştirildi.

Bu katkıda bulunanların en kararlı ve nitelikli olanları Genesis Programınıoluşturmak için bir araya geldi. Genesis Programı, katılımcıları Mina'nın ilk blok üreticileri olmaya hazırlar ve mainnetinde yüksek oranda merkeziyetsizlik sağlar. Node operatörlerinin yanı sıra, Genesis Programı ayrıca çeşitli beceri ve geçmişlere sahip geliştiricilerden ve topluluk kurucularından oluşur. Katkıları arasında araçlar ve uygulamalar oluşturma, dokümantasyon, oluşturma topluluk etkinlikleri düzenleme ve kritik hataları bildirme yer alıyor. 59'dan fazla ülke temsil edilmektedir ve GFM'lerimiz 1.500 yılı aşkın kolektif kodlama deneyimine sahiptir.

Genesis Kurucu Üyesi olmak, Mina topluluğundaki en yüksek onurdur. Genesis üyeleri ödüllendirilir ve kişisel MINA token hibeleri yoluyla bir sorumluluk verilir. Her Genesis üyesi, lansmanda kendilerine teslim edilen 66.000 MINA tokeni alır. Bu hibeler, Genesis Block'tan 1 yıl sonra ilk kilit açılışıyla birlikte 4 yıl boyunca kilidi açılacak şekildedir. Bu hibelerin stake edilmesi gerekmektedir, aksi takdirde kaybedilirler. Toplamda, İlk Dağılımın% 4.3'ü, Mina'nın sayısız test ağı boyunca seçilen 663 Genesis Üyesine tahsis edilmiştir.



1.b) Topluluk Satışı (İlk Dağıtımın %7,5'i)






















MF, halka açık bir blok zincirinin sahipliğini merkezsizleştirmenin en etkili yollarından birinin sermaye katkıları yoluyla olduğunu kabul eder. Nisan 2021'de MF, Coinlist aracılığıyla İlk Dağıtımın% 7,5'ini yalnızca ABD dışındaki kişilere token satışı gerçekleştirdi. Bu Topluluk Satışı, ABD dışındaki ülkelere mainnetin başlatılmasından sonra gerçekleştirildi. Topluluk Satışı sırasında küçük ölçekli alıcılar tarafından satın alınan tokenler 40 günlük bir kilitlemeye tabi tutuldu. Bu Topluluk Satış tokenlerinin kilidi açıldığında, likit tokenlerin süper çoğunluğunu oluşturuyorlardı.


1.c) Proje Hibeleri (İlk Dağıtımın %11,0'ı)





    MF'nin belki de en önemli görevi, Mina Protokolü'nü geliştirmek, büyütmek ve katkıda bulunmak için çeşitli ve küresel bir dizi katılımcıyı dahil etmektir. Bu projeler, protokol iyileştirmelerinden zkApps projelerine ve operasyonel katkılardan topluluk çabalarına kadar geniş bir yelpazeye yayılacaktır. Proje Hibeleri MF'nin kontrolü altında olacak ve 4 yıl boyunca kilidini açacaktır. MF, her takvim yılının sonunda, kamuoyuna MF'nin yıl boyunca yaptığı hibeler hakkında bir güncelleme sağlayan bir şeffaflık raporu yayınlayacaktır.

1.d) Süper Şarjlı Ödüller (İlk Dağıtımın %4,6'sı)





















İlk Dağıtımın çoğunluğu zaman içinde açılsa da, bazı bölümler açılmaz. Yüksek bir stake oranını ve düzenli pazarları teşvik etmek için Mina Protokolü, lansmandan sonraki ilk 15 ay boyunca kilidi açılmış tokenlerle stake eden üreticilere ekstra blok ödülleri (yani Supercharged Ödülleri) sağlamak üzere tasarlanmıştır. Mekanik olarak, Mina Protokolü, zaman kilitli tokenleri olmayan bir adres tarafından bir blok üretildiğinde, coinbase işlemleri yoluyla ekstra blok ödülleri ödeyecektir. Kilidi tamamen açılmış bir adres, zaman kilitli tokenleri olan bir adrese delege atarsa, tokenleri devreden adres yine de Süper Şarjlı Ödüller için uygundur.

Süper şarjlı ödüller bir adım fonksiyonu değil, her zaman diliminde doğrusal olarak interpolasyon yapan sabit bir blok ödülüdür. Örneğin, bir hard fork'ta Süperşarjlı Verim Hedefi %18 olarak ayarlanırsa, gerçek verim dönem sonuna kadar %<18 olacaktır (böylece tüm dönemin ortalaması %18 olarak enterpolasyona tabi tutulur).

Süper Şarjlı Ödüller Genesis Bloğunda mevcut olmayacak ve aşağıdaki kural setine göre protokolün kendisi tarafından basılacaktır. Sonuç olarak, Süperşarjlı Ödüller İlk arzın bir parçası değildir, ancak İlk Dağıtımın kesin bir parçasıdır.





1 Süper Şarjlı Verim Hedefi'ndeki değişiklikler, ağ onaylı sabit forklara bağlıdır ve bu nedenle bu sabit forkların zamanlamasına bağlıdır. İlk hard fork'un şu anki tahmini Q4 2021 veya Q1 2022'nin sonlarıdır. Topluluk bu teklifleri onaylarsa, süper şarjlı ödüllerin oranı o zaman düşecektir.

2 Normal Blok Ödüllerinden elde edilen verim/enflasyon dahil; bu hedeflerin dönem boyunca interpolasyonlu bir ortalama olduğunu, böylece dönemlerin başında ve sonunda kazanılan gerçek getirilerin sırasıyla daha yüksek ve daha düşük olacağını unutmayın.

1.e) Mainnet Sonrası Genesis Üyeleri (İlk Dağılımın% 8.8'i)





Mainnet Sonrası Genesis Üyeleri dağılımı, Genesis Bloğu itibariyle mevcut olmayacaktır. MF, bir süre dağıtılmayacak miktarda MINA tokeninden oluştuğu için (aşağıya bakınız), protokolün bu hibeleri tüm topluluktan satın alma ile mintleme ve dağıtmak için gereken işlevselliği benimsemesinin merkeziyetsizliğin yararına olduğuna karar vermiştir. MF, yakın gelecekte bu yükseltmeyi topluluğa önerebileceğini öngörüyor.

Mainnet Sonrası Genesis'in Mainnet Öncesi Genesis Üyelerinin bir devamı olması amaçlanmıştır. Bu nedenle, hedefleri, topluluğun en nitelikli üyelerini protokolün aktif paydaşları olmaları için ödüllendirmek ve hazırlamaktır. Tüm Genesis Kurucu Üyeleri (GFM) tamamen AML / KYC'd ve doğrulanmıştır ve teknik veya topluluk çalışmaları yoluyla aylarca projeye katkıda bulunurlar. MF, MINA tokenlerini 4 yıl boyunca topluluk üyelerine vermeyi öngörmektedir. Önerilen hibeler, Mainnet Öncesi Genesis hibeleriyle aynı kilit açma programına sahip olacak - 1 yıllık kilit ile 4 yıl boyunca dağıtım şeklinde.



1.f) SNARK Madenciliği (İlk Dağıtımın %6,0'ı)






Mina'nın büyük bir kısmı SNARK üretimidir. Mina'da, blok üreticileri ağ için güvenlik sağlarken ve konsensüse varmasına izin verirken, SNARK üreticileri blok zincirini sabit bir boyutta tutar. Blok üreticilerinin, her işlemin SNARKlanmış olduğundan emin olmak için SNARK üreticileriyle birlikte çalışması gerekir. 

SNARK üreticileri, üreticileri engellemek için ürettikleri SNARK kanıtlarını satarlar. Bu teşvik, SNARK üretim kapasitesinin bir kısmını sürdürmek için yararlı olsa da, SNARK kanıtlarına olan talebin mevcut arzı aşacağı zamanlar olacaktır. İşlemlerin maliyetinin 12 ay boyunca ana ağa pahalı gelmemesini sağlamak için MF, SNARK üreticilerinin SNARK madenciliği adı verilen bir mekanizma aracılığıyla sübvanse edildiği bir planı değerlendirmek için SNARK üretim kapasitesini ve işlem maliyetlerini gözden geçirmeyi amaçlamaktadır. Geçerli bir SNARK kanıtı üreten her SNARK üreticisi, kanıtının bir blok üreticisi tarafından satın alınıp alınmadığına bakılmaksızın, protokolün kendisi tarafından sübvanse edilecektir. Ekonomik açıdan konuşursak, bu İş Kanıtı zincirlerindeki madenciliğe benzer olacak, ancak konsensüs veya zincirin güvence altına alınması konusunda söz sahibi olmayacaktır.

SNARK madenciliği, mainnet lansmanında mevcut olmayacak ve mainnet lansmanını takip eden yıl bir hard fork'ta eklenmesi bekleniyor. MF, SNARK madenciliğinin ana ağ lansmanından 4 yıl sonrasına kadar devam etmesini öneriyor. SNARK madenciliği yoluyla dağıtılan MINA tokenleri yeni basılacak ve bunlarla ilişkili herhangi bir kilitlemeye sahip olmayacaktır.



2) Mina Vakfı Kazancı (İlk Dağılımın% 6.0'ı)





Mina Vakfı (MF), çeşitli endüstri liderleri grubu tarafından kurulan Mina'nın tamamen bağımsız bir temsilcisidir. Genesis Bloğunu önerecek ve ağdaki ilk blok üreticilerinin başlatılmasını koordine edecek. Ağın lansmanının ötesinde, MF, hibeler ve açık kaynaklı projeler yoluyla protokolü merkezsizleştirme ve iyileştirme girişimlerini destekleyerek katılımcılar tarafından desteklenen canlı, merkezi olmayan bir ağ ve para birimi oluşturma ve sürdürme misyonunu yerine getirecektir. MF'nin görev süresi ve hedef faaliyetleri hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

Bu kazanç, MF'nin bağımsız olarak çalışmasına ve ağın ve MINA tokenin yaşam döngüsü boyunca sorunsuz çalışmasını sağlayacaktır. Ağın lansmanında çeşitli stratejilerin uygulanmasına izin vermek için, MF Vakfı'nın % 20'sinin açılışta kilidi açılacaktır. Kazancın geri kalanı, lansmandan 6 ay sonra başlayarak 3,5 yıl boyunca sürekli olarak açılacak. MF, kazancın tam kullanımını kendi takdirine bağlı olarak yayınlanan raporlar aracılığıyla ayrı ayrı açıklayacaktır.



3) O(1) Labs Kazancı (İlk Dağılımın %7,5'i)








O(1) Labs, zkApp geliştiricileri için araçlar geliştirmeye odaklanarak Mina'ya katkıda bulunmaya devam edecek. Bu nedenle, gelecekteki yetenekleri, büyük bir kısmı MINA tokenlerdeki hibeler olan doğru teşviklerle çekebilmesi önemlidir. O(1) Labs Kazancı, O(1) Labs'ın ekibini büyütmesini ve Mina protokolüne daha fazla yatırım yapmaya devam etmesini sağlar. Ana ağın piyasaya sürülmesinden itibaren 4 yıldan fazla bir süre içinde kilidi açılır.

4) Destekçiler (İlk Dağılımın% 20,5'i)









Mina, dünya standartlarında mühendisler, kriptograflar ve operatörlerden oluşan bir ekip tarafından 3 yıl boyunca inşa edilmiştir. Bu yeteneğin bir kısmı bugün San Francisco merkezli Delaware, ABD ortaklığı olan O(1) Labs, LLC altında yer almaktadır. Operasyonlarını finanse etmek için O(1) Labs, LLC, toplam 46 tanınmış kurumsal ve uzun vadeli odaklı destekçiden fon topladı. Önemli destekçilerin bir listesi projenin web sitesinde bulunabilir. O(1) Labs, LLC'nin kurucu belgelerine göre, LLC'deki her birim sahibi, destekçiler de dahil olmak üzere, Genesis Bloğundan itibaren MINA tokenlerinin orantılı bir payını alacaktır. Merkeziyetsizliği teşvik etmek için, O(1) Labs destekçilerini seçti, öyle ki hiç kimse İlk Dağılımın% 3.3'ünden fazlasını elinde tutmuyor ve sadece 7'si % 1'den fazla.

Destekçilere tahsis edilen MINA tokenlerinin toplam payı, İlk Dağıtımın% 20.52'sidir. Bu tokenlerın, lansmandan itibaren 18 ay boyunca kilidi açılacak ve lansmanda tüm tahsisatlarının kilidini açan tek bir Destekçi yoktur. Buna ek olarak, Destekçilere tahsis edilen tüm tokenler, Topluluk Satışından 40 gün sonrasına kadar tamamen kilitlenir, böylece Destekçi tokenleri, Topluluk Satışı tokenlerinin kilidi açılmaya başladığında kilidi açılmış tokenlerin yalnızca ilk dilimini alır.

Bağış Toplama Tarihi

Geçtiğimiz 3 yıl boyunca, O (1) Labs, LLC, MINA tokeni başına çeşitli fiyatlarla finansman sağlamıştır. Tam bir bağış toplama geçmişi aşağıda bulunabilir.






5) Çekirdek Katılımcılar (İlk Dağıtımın% 23.6'sı)









Mina'nın temel katılımcıları O(1) Labs ve danışmanlarından oluşmaktadır. 2017 yılında Evan Shapiro ve Izaak Meckler tarafından kurulan O(1) Labs, mühendisler, kriptograflar ve operatörlerden oluşan birinci sınıf bir ekibi bir araya getiriyor. Yaklaşık 30 tam zamanlı çalışandan oluşan bu ekip, Mina'yı geliştirdi ve 3 yıl boyunca protokole temel katkıda bulundu. O(1) Labs ekibi, protokolü optimize etmek ve zkApp geliştiricileri için araçlar sağlamak için çalıştıklarından Mina'nın önemli bir parçası olmaya devam edecek ve uzun vadede Mina'nın bir parçası olarak kalmaya teşvik edilmeleri önemlidir.

Her ekip üyesi, O(1) Labs'a katıldıktan sonra başlangıç 1 yıllık kilitle birlikte 4 yıldan fazla sürecek dağıtımlı hibelere sahiptir. Hak ediş programlarına ek olarak, her ekip üyesi, kazanılmış tokenleri için mainnet lansmanından itibaren 2 yıldan fazla süren bir kilit açma zamanlamasını da kabul etti.


6) Blok Ödülleri





Blok ödülleri, tokenlerini stake veya delege eden tüm ağ katılımcılarına verilir. Bu ödüller, yukarıdaki "Enflasyon" bölümünde açıklanan hedef oranda stake edenlere veya delegatörlere ödenir.

Bu blok ödülleri herkes tarafından kullanılabildiğinden ve tüm token sahipleri, kesme(slash) veya bağlanma riski olmadan stake veya delege edebildiğinden, bu blok ödüllerini Mina topluluğu üyelerine token dağıtmanın olmazsa olmaz yolu olarak görüyoruz.

İlk Arz





Genesis Bloğuna dahil edilen İlk Dağılımın alt kümesine İlk Arz denir. İlk Arz, yukarıda açıklanan kategorilerin çoğundan oluşur. Genesis Bloğunda bulunmayacak kategorilerin alt kümesi "Mainnet Sonrası Genesis Üyeleri", "SNARK Madencilik", "Süper Şarjlı Ödüller" ve "Blok Ödülleri" dir.

Merkeziyetsizliğii en üst düzeye çıkarmak için, Mina Vakfı bu kategorileri Genesis Bloğuna dahil etmemeye karar verdi ve bunun yerine bunlar zamanla basılacak.

Mainnet Sonrası Genesis Ödülleri" ve "Snark Mining" durumunda, Mina Vakfı, Mina topluluğu tarafından hard fork'lar yoluyla kabul edilirse, protokolün bu tür tokenleri basabileceği ve hedeflenen alıcılara dağıtabileceği şekilde protokolde güncellemeler önerecektir. "Süper Şarjlı Ödüller" ve "Blok Ödülleri" söz konusu olduğunda, bu mantık Mina'nın ana ağ lansman versiyonuna zaten dahil edilmiştir ve "Süper Şarjlı Ödüller" Genesis Block'tan itibaren dağıtılmaya başlayacaktır. 

İlk Dağıtımın diğer tüm kategorileri Genesis Bloğundan itibaren mevcut olacak ve oluşturulacak ve topluca İlk Arz olarak adlandırılacaktır. MINA'nın İlk Arzı 805.385.694 MINA tokendir. İlk Arz, "Mina Vakfı Vakfı Vakfı", "Destekçiler", "Mainnet Öncesi Genesis Üyeleri", "Temel Katkıda Bulunanlar", "O (1) Labs Kazancı", "Topluluk Satışı", "Proje Hibeleri" ve "Testworld Ödülleri" kategorilerini içerir. Her kategori altında token tahsisi olan alıcılar, Genesis Bloğunun basılmasından önce Mina Vakfı'na sundukları adreslere bakiyelerini alacaklardır. 





Dolaşımdaki Arz vs Staking Kaynağı


Dolaşımdaki Arz, şimdiye kadarki tüm grafiklerde temsil edilen şeydir. MINA tokenlerinin çoğunun zaman kilitli olması nedeniyle, MINA'nın Dolaşımdaki Arzı küçük başlar ve zamanla artar. Dolaşımdaki Arz üç şekilde artar: 1) Zaman kilitli tokenlerin kilidi açıldığında; 2) Blok ödülleri basıldığında, yeni tokenler oluşturmak; 3) Yeni dağıtım kategorileri önerildiğinde ve hard fork'lar aracılığıyla kabul edildiğinde.

Buna karşılık, Staking Supply, var olan tüm tokenleri temsil eder (hem zaman kilitli hem de kilidi açılmış). Var olan tüm MINA tokenleri, kilit durumları ne olursa olsun, staking için uygundur. Sonuç olarak, Staking Arzı sadece blok ödülleri ve diğer yeni basılmış tokenlerle artar.

Mina Foundation Kazancı ve O(1) Labs Kazanç tokenlerinin tümünün, topluluk üyeleri tarafından işletilen üreticileri engellemek için delege edilmesi planlandığını da belirtmek gerekir. 




Özet

Mina, katılımcılar tarafından desteklenen dünyanın en hafif blok zinciridir. Sıfır bilgi kanıtlarının ve diğer ileri teknolojilerin kullanılması, blok zinciri ne kadar büyük ve güçlü olursa olsun, kullanıcıların her zaman kontrol altında kalmasını sağlar. Ve güçlü ve yeni zkApps kullanım örnekleri sağlar. Herkese açık test ağları boyunca, kripto endüstrisindeki en büyük ve en etkileşimli topluluklardan biri haline geldi. 


Peki Sınırsız Arz Olması Coini Değersiz Mi Kılar?

Bunun cevabını da bir alıntı ile cevaplamak istiyorum.


“Bu coinin arzı sınırsız, bu yükselemez veya yatırımlık değildir.” en yanlış yorumdur. Aksine, sınırlı arz ciddi bir güvenlik tehdidi demektir. Eğer bir blokzincirdeki ödüller bir süreden sonra bitecek ise, bu blokzinciri korumanın (PoW, PoS) anlamı kalmaz ve yok olur. Ama transfer ücretleri var, onlar yetmez mi diye düşünebilirsiniz. Peki ya transfer olmaz ise veya mevcut transferler yeterli olmazsa? Bu ciddi bir güvenlik tehdidi anlamına gelir. Önemli olan arzın sınırlılığı değildir; önemli olan arzın artış hızının değiştirilemezliğidir. Dolaşıma giren coin sayısının net olması; arz şokunun yaratılmaması önemlidir.

Yorumlar